Tja, jag fortsätter med testet av becel proactiv.
Vi tar det på mackor och ikväll blir det även potatismos med becel.
Jag vet att man kanske borde förknippa becel med en hälsosam livsstil. Men det gör inte jag.
Men, först lite om smaken. Jag har testat mina kolesterolvärden precis innan jag började med becel, och värdena är som de ska. För min del skulle det alltså handla enbart om smaken. Vilket i och för sig gjorde mig glad!
Både konsistensen, lukten, smaken och färgen av becel motsvarar ungefär alla andra lättmargarinprodukter, alltså helt okej, ingen höjdare men jag förväntade mig ingenting särskilt där. Becel är lätt att ta på mackorna, och ganska neutralt i smaken, men här måste jag säga att jag personligen aldrig tyckt att margarin luktar eller smakar illa. Det gör mig ingen skillnad om jag har smör eller margarin på mackan, men jag kan tänka mig att det finns personer som märker skillnaden direkt, och då kan smak- och luktupplevelsen av becel vara mindre rolig.
Så, tänkte jag, vad bra. Här har vi alltså en produkt som är på något sätt nyttig, och inte smakar så illa att man snarare väljer en onyttigare variant.
Men då började jag skriva mina inlägg om testet här på bloggen, och jag kom på tanken att jag skulle lägga in en bild på becelasken, som jag brukar göra, det är så mycket roligare att läsa en text med tillhörande bild, tycker jag.
Jag började googla efter en lämplig bild, jag kom inte på tanken att gå direkt till becels sida. Och det kanske var bra, för innan jag hittade bilden så fick jag ganska så många resultat som handlade om becels inte så hälsosama sida. Har inte haft någon aning om att produkten är så omtvistad och att den hamnade, vid flera tillfällen, i riktiga kritikstormar. Det handlar först och främst om fetterna som finns i becel och som inte anses vara så hälsosamma, men inte bara det, det sägs att fytosteroler som bl. a. finns i becel proactiv, är rent av skadliga för kroppen. Och det är inte bara några "hälsogurubloggar" som kritiserar becel. Kritiska röster publicerades även till exempel i "Dagens medicin", och Konsumentsamverkan Sverige har sedan flera år tillbaka varnat för sådana produkter.
Minsann, allt detta gör mig lite brydd. Visst ska jag forsätta med testet, en ask gör väl ingen skada. Men ska jag bjuda mina nära och kära på en macka med becel? Det känns inte riktigt.
Och så plötsligt, becelmackan blir inte okej längre, på något sätt. Synd. Jag kan inte ta ställning till om allt detta är sant eller inte, jag är ju ingen kemiker eller läkare. Men Dagens Medicin låter ändå som en auktoritet. Och ifall allt detta är sant, så tycker jag ännu mer synd, att vi, konsumenter, matas med ett sådant ursäkta, skit. Och samtidigt tror att vi bara gör något bra för vår hälsa.
Som sagt vet inte riktigt vad jag ska tro. Här finns det mer att läsa:
http://www.dagensmedicin.se/debatt/annu-en-myt--det-hjartvanliga-becel/
Granskningsrapport från Chalmers
http://www.aftonbladet.se/halsa/article10215226.ab
Hej!
SvaraRaderaJag heter Latifa, är nutritionist och arbetar med Becel Proactiv. Roligt att höra att du är med i vår testpanel genom Smartson. Såg ditt inlägg och dina frågeställningar och ville ge dig lite mer information.
Debatten om vilket fett som är bäst för oss har pågått under några år, och den har varit särskilt aktiv på nätet. En aktör som inte nämns så mycket i länkarna du skriver om är Livsmedelsverket. En av myndighetens viktigaste uppgifter är att hela tiden följa och ta del av den senaste forskningen kring mat och hälsa. Detta är sedan grunden till de näringsrekommendationer som myndigheten presenterar. Just gällande fett så är bilden tydlig från forskarna – omättade fetter rekommenderas framför mättade. Vi bör i regel byta ut mycket av det mättade fettet i vår kost mot omättat om vi vill hålla oss friska länge. Detta kan bland annat göras genom att man väljer olja och margarin istället för smör i sin matlagning och på sina smörgåsar. Becel Proactiv här i tillägg en aktiv ingrediens som heter växtsteroler. Den finns naturligt i grönsaker och har en bevisat kolesterolsänkande effekt.
Becel är bra och säkra produkter som du inte ska känna dig osäker kring. De följer både den Europeiska hälsopåståendelagstiftningen och den lagstiftning som gäller för livsmedel på den svenska marknaden.
Om du har fler frågor kring innehållet i Becel eller hur produkterna tillverkas så besvarar vi dem gärna. Just nu är Livsmedelsverket i en process att presentera nya näringsrekommendationer. I dessa framhålls tydligt att det är balans och kvalitet i kosten som är viktig för att må bra och hålla sig frisk över tid. Flera aktuella inlägg och mer information om hur man äter sunt kan du också hitta på vår sida www.margarin.se.
Vänliga hälsningar,
Latifa Lindberg
Leg dietist Unilever
Hej Latifa, tack för dina upplysningar kring becel proactiv!
SvaraRaderaJag håller med, diskussionerna på nätet är svåra att följa och framför allt så vet man inte riktigt vad och vem man ska tro på. Och det känns även så att fett- och kost-tema är särskilt infekterat.
Själv kände jag mig tvungen att ta upp dessa frågor just med tanke på att jag är testpilot för Smartson. Som testpilot vill jag vara så objektiv som möjligt, och om jag stöttar på något som gör mig fundersam så tycker jag det är bra att skriva om det. Även om det för mig bara är frågor och funderingar, jag är ju ingen expert utan bara konsument, och då kan man lätt bli förvirrad.
Visst är Livsmedelsverket och deras näringsrekommendationer viktigare än nätdiskussioner och olika blogginlägg!
Icke desto mindre, om man vill gå in djupare på saken, så väger forskningsresultaten från Chalmers eller publikationer i Skandinavian Cardiovascular Journal lika tungt. Just i Chalmers rapport tyckte jag fanns det många länkar till olika ställningstaganden, både för och emot. Men det du har rätt i, man kan läsa mycket, men det är ju lagstiftningen som gäller.
Sist men inte minst: det du skriver om balans och kvalitet i kosten - här instämmer jag helt, vi får se till att vi äter balanserad kost och får mer motion i vardagen, då behöver vi kanske inte ens tänka på frågor kring fetter och växtsteroler, och vi slipper fundera om becel eller andra produkter är bra eller inte, för vi behöver då inte alls äta några speciellt tillverkade produkter med olika tillsatser, eller hur?