Detta med maten... Vad klarar jag av att äta? Vad känns jobbigt?
Tja, vad min mage klarar av beror lite på hur den mår. Under perioder då jag inte har någon aktiv inflammation så går det bra att äta nästan allt. Så har det varit stort sett de senaste två åren. Jag kan fortfarande ha bättre och sämre dagar, men känner inte av några tydliga symptomer och kan sova lugnt utan jobbiga toabesök.
Maten jag undviker blir då råa, fiberrika grönsaker och baljväxter, kan få ont i magen av dem eftersom jag har en förträngning i tarmen. Grönsaksdelen på min tallrik är, tyvärr, alltid lite begränsad. Jag försöker ändå testa mig fram, så länge jag mår bra, äta varierat och inkludera lite råkost också.
Däremot, under skov, då sjukdomen är aktiv, blir det allmänt jobbigt med maten. Tarmen mår då inte alls bra, blir sårig och svullen, vad jag än äter. Aptiten är borta på grund av både smärtorna och febern. Jag mår illa. Ja brukar då undvika även saker som jag annars klarar av, byter till exempel vanlig mjölk mot laktosfri. Detta för att underlätta magens arbete. Men det kan bli så pass jobbigt att jag kör endast på näringsdryckerna, fiberfria sorten. Jag avskyr den söta smaken, men det är den enda lösningen att vila magen lite. Samma gäller också för tiden då jag till exempel är på resa och det kan vara svårt med tillgång till toa.
Som sagt, vegetarisk mat eller raw food har jag svårt för. Även om det smakar bra! Å andra sidan vägrar jag äta kokt-fisk-potatismos-stuvade-morötter varje dag livet ut! Det blir nämligen varken gott eller hälsosamt i längden! Men det kräver mycket mod att testa nya saker, man är ändå ganska rädd att hamna fel. Måste även jobba mycket att äta sådant som jag kommer ihåg att jag mådde dåligt efteråt. Försöker inte koppla smärtan till vissa maträtter eller produkter, men rädslan och minnet av smärtan kan sitta ganska djupt. Det låter kanske dumt, men dumt nog är det så.
Ibland gäller det att ta ett djupt andetag och bara dyka in i sin egen rädsla!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar